Varga Judit lakberendező

Favalli Otthonszépítő Stúdió

Favalli Otthonszépítő Stúdió

Dekorálj levendulával

2022. július 04. - favalli

Korábban már írtam arról, hogyan ültess levendulát és milyen egészséges finomságokat készíthetsz belőle( pl szörp)  most azonban kifejezetten a dekorálással kapcsolatban hoztam ötleteket.

Vasárnap délelőtt két barátnőmmel részt vehettünk egy VIP levendula szüreten Kisgyőrben. A kertben csak mi tartózkodtunk, kaptunk szalmakalapot, frissítőt, rengeteg jó ötletet és nagyon finom kekszet is.

img_2641.jpg

Sokszor voltam már levendulát szedni de ilyen fantasztikus bánásmódban még sosem volt részem. Ami különösen tetszett, hogy itt nem papírzsákba kell szedni a levendulát, hanem kosárba , úgy, hogy kapunk befőttes gumikat és rögtön kis csokrokba köthetjük a virágot. A papírzacskós szedés után még órákig szoktam porciózni a levendulát, a megspórolt időmben kerestem néhány tippet, amivel feldobhatjuk otthonunkat vagy kedves ajándékot is készíthetünk szeretteinknek.

img_2645.jpg

 

Bájos- romantikus hangulatot áraszt már önmagában is, egy vázában, de tovább fokozhatjuk a vintage hatást, ha befőttes üvegeket is bevetünk.

f4522bee60613c88fbc78009b1278227.jpg

dbd12f306456d488cca15f31b61dfb97.jpg

 

Egy levendulából kötött koszorú nem csak szép, hanem fantasztikus illatot is varázsol otthonunkba.

img_7296.JPG

 

A végére két "mentsük ami menthető " ötletet hoztam :

- ha van olyan képkereted otthon, amiből már kidobtad a képet bármilyen okból, most nyugodtan előszedheted

img_7295.JPG

- számíts rá, hogy dekorálás közben rengeteg virág lepereg majd ( nekem pl a csomagtartóm is tele volt de nem volt szívem kidobni , hiszen olyan finom az illata ) . Amikor mindennel elkészültél szedd össze az elhullott részeket és tölts meg vele egy mécsestartót

a488990e9c86f8287072c3559ba3e9a6.jpg

 

Ha te már készítettél ilyen dekorokat korábban, vagy a blog elolvasása hatására, örömmel veszem ha megosztod velem: 

Varga Judit lakberendező  

favallikft@gmail.com

+3620-561-0590 ( telegram, viber )

Otthonszépítés kérdezz -felelek

Vályi Zsoltival beszélgettem

Új sorozatomban érdekes emberekkel beszélgetek, lakberendezésről. Első interjúalanyomnál bevallom izgultam, hiszen Vályi Zsolt rádiós műsorvezető, a KIWI együttes frontembere tisztelt meg azzal , hogy beengedett otthonába és megosztotta velem gondolatait arról, milyen számára az ideális otthon.

img-7025.jpg

 Mi az a dolog ami nélkül nem tudod elképzelni az otthonodat? 

Azt mondanám inkább, hogy valamiféle harmónia. Egy fő vonal - legyen ez most színben , stílusban ,vagy valamiben -ami visszajön mindenhol. Egy egységesség, inkább ezt a szót kerestem. Legyen olyan aminek van egy vezérelve, mindegyik egy kicsit más mégis azt mondod, hogy ez egy kerek egész.

img-7074.JPG

Azt hittem mondasz egy konkrét dolgot.

Nehéz kérdés igen, 45 fokban például a klíma nélkül nem tudom  elképzelni , attól függ honnan közelítem.Télen jó, ha van kazánod és fűtesz , nyáron jó ha van klímád és hűtesz. Ezért gondoltam inkább arra, hogy legyen egy egység ami köré szerveződik minden.

Mi az a berendezési tárgy, amit nem tudsz elképzelni feketében?

Semmi, bármit el tudok képzelni feketében

Mi az amit nem tudsz elképzelni fehérben?

Ez most a játék miatt van, vagy csak színmániás vagy? Igazából olyan sincs, én bármit el tudok képzelni bármilyen színben, ráadásul ezek pont elegáns színek.

img-7076.JPG

Mi volt eddig a legnagyobb dobásod a lakberendezésben amire büszke vagy?

A fürdőszobát abból a szempontból szeretem, hogy kitaláltam, utánajártam, hogy lehet normálisan, minőségi módon csempét festeni. Ha nem hívom fel valaki figyelmét arra, hogy ez a csempe le van festve észre sem veszi, mert evidensnek veszi, hogy ez ilyen és kész.

A régebbi barna színű bútorok átfestése szürkére, a régi fogantyúk kicserélése, Ezek apró dolgok, de rengeteget változott a fürdőszoba minimális pénz és viszonylag sok munka befektetés hatására. Ég és föld , egy barna, mediterrán , terrakotta jellegű csempéből és az ahhoz illő kiegészítőkből fehér szürkére átfestve, semmit nem kidobva. Ez fenntarthatóság és spórolás is egyben. Miért dobjam ki és vegyek ugyanolyat szürkében, ha egyszer átfesthetem?

De  bármire büszke vagyok amit én csináltam , hiszen én csináltam úgy,hogy vállalható legyen. Aki eddig volt itt, az sosem mondta, hogy hívni kellett volna egy szakembert.

img-7030.jpg

 

img-7072.JPG

 

img-7073.JPG

Játsszunk kicsit. Ha bárhol, bármilyen otthonod lehetne akkor milyen otthonod lenne? És most ne ebben a valóságban gondolkozz.

Ha teoretikusan gondolkozunk, akkor mindenképpen szeretnék közvetlen vízparton lakni. Víz közelében élni és a vízre rálátni, hogy ez most Balaton, tenger vagy a nyéki tó, az már valahol tökmindegy. A hangulatát nagyon szeretném, hogy ha lesétálok a kert végére akkor ott van a stég és akár egy elektromos csónak. 

Mennyi idő alatt érzed azt egy ingatlanról, hogy birtokba vetted, ez mostmár az otthonod?

Ezt azért nehéz megfogalmazni, mert nem költöztem sokszor.Inkább azt tudom mondani, hogy ha bármikor voltam bárhol nyaralni 1-2 nap alatt megszokom azt  a környezetet. Valószínűleg így lennék egy ház cserénél is, bár az sem mindegy milyen minőségi cserében vagy benne. Nyilván a jót könnyű megszokni.Ha egy jobba, egy szebbe, nagyobba mész,  nagyon hamar meg fogod szokni. Ha negatív irányba haladsz, biztosan eltelik így idő mire megszokod.

Ha elköltöznék Görögországba egy halászfaluba , vennék egy házikót és robogót , valószínűleg egy hét után már remekül érezném ott magam.

img-7075.JPG

Ha a mostani otthonoddal bármit kezdhetnél, mi lenne az az egy dolog amire azt mondod, hogy ez még jó lenne?

Az udvarra még be tudnék tenni egy kisebbfajta szaunát, gondolkoztam rajta, hogy megépítem, néztem is videokat róla. Medencét a telek kialakítása miatt egyetlen helyre tudnék tenni: a nagy garázs tetejére,hiszen az egy 50 négyzetméteres kihasználatlan terület. Meg lehetne csinálni körben üveg korláttal , akár egy merev falú medencével , napvitorlával, napozóágyakkal. Kérdés mit reagálna a födém.

img-7070.JPG

Ha ez megvalósult remélem meghívsz újra.

Mindenképpen.

img-7036.jpg

Hogyan használd a dekorlapokat?

Polisztirol dekorlap kisokos

Most egy házi megvalósítás lépéseit mutatom meg nektek.

Sokan azért nem vágnak bele a felújításba , mert:

- félnek attól, hogy nem tudnák megfizetni a szakembert

- fogalmuk sincs hogyan kezdejenek bele ha ők maguk csinálnák

- bonyolultabbnak hiszik a folyamatot mint valójában.

img-6751.jpg

Ez az étkező nagyon barátságos és napsütötte volt, de ahogy változnak a trendek úgy változnak a házban élők is. Arról már írtam, ( https://favalli.blog.hu/2022/06/17/miert_pont_szurke )  hogy miért váltja fel az erős színeket a szürke és a fehér , a ma bemutatott térben a cappucino szín jött látott és elkergette az évegik újra és újra felkent sárgát ( ez volt a 3. árnyalat amióta felépült a ház).

img-6682.jpg

Szeretném hangsúlyozni, hogy a kivitelezés nem profi ! A hölgy autóvezetést oktat, nem szobafestő. Csak rámutatok, hogy ha valaki megfelelő hozzállással közelít a munka felé, akár egy hétvége alatt is látványosan meg tudja változtatni az életterét.

 

img-6085.jpg

Az átalakítás lépései:

1. A döntés

El kell döntenünk, hogy nekikezdünk a felújításnak és azt is milyen legyen az új falszín vagy bármi amin változtatnánk.

2. Beszerzés

Én mindenképp azt ajánlom, hogy ha biztosra akarunk menni inkább kisebb szakboltokban vásároljunk. A kis festék boltban és a kis faldekor boltban olyan segítőkész szakemberek vannak, akik kiszámolják mennyi festékre, falpanelre van szükségünk, javasolnak ragasztót és még a folyamatot is elmagyarázzák.

3. Lássunk hozzá

A polisztirol dekorpanelben az a szuper, hogy egy egyszerű sniccerrel is vágható, ha valahova kisebb darabra van szükségünk. A ragasztója tubusos, amihez kinyomó pisztoly kell, ez is sokkal tisztább és könnyebb használatot biztosít mintha valódi kőburkolatot választottuk volna amihez vödörben kellene kikevernünk a ragasztót megfelelő sűrűségűre és vehetnénk még a felhordáshoz is segédeszközöket, aztán fohászkodhatnánk, hogy fent is maradjonn a falon.

4.Pimpeljük fel

Ha készen vagyunk a ragasztással jöhet a festés. Itt aztán szabadra engedhetjük a fantáziánkat, olyan típusú követ pingálunk magunknak az egészen világostól az antracit szürkéig amilyet csak akarunk. 

Dekor panel nem csak kőhatású kivitelben kapható, akár a Balaton hullámait is a szoba falára varázsolhatjuk tényleg nincs határ ha elég kreatívak vagyunk.

Itt konkrétan a fallal megegyező alapszín került a "kőre" is és további két sötétebb színnel lett árnyalva, szivaccsal felnyomkodva és kis ecsettel festve. Ez tényleg mindenkinek a saját ízlésére van bízva, nincs jó vagy rossz megoldás.

img-6317.jpg

Nyugodtan alkossunk, és tartsuk szem előtt, hogy ez a mi otthonunk. Ha épp nem a Lakáskultúra stábját várjuk fotózásra, akkor megengedhetjük magunknak a tökéletlenséget is.

 

Ha neked is segíthetek kiválasztani azokat az alapanyagokat amikkel aztán saját tempódban szépítgetheted az otthonod , fordulj hozzám bizalommal.

 

Varga Judit mérnök lakberendező

favallikft@gmail.com

06205610590

Miért pont szürke?

A színválasztás lélektana

A hét elején voltam felmérni egy bájos lakást, ami jelenleg a Napsütötte Toszkána ..... Miskolcon . Az rögtön kiderült, hogy a legfontosabb tétel aminek változnia kell, a fal. Konkrétan a sárga szín az aminek mennie kell. Sokat beszélgettünk mire kialakult a megvalósítandó világos szürke és antracit alapokon nyugvó letisztult enteriőr. 

hera-mediterran-intro3.jpg

 

Elhangzott a " nem tudom miért , de már nem bírom elviselni ezeket a színeket". Ezzel egyre többen vannak így, a dolog lélektana sokkal egyszerűbb és egyértelműbb mint hinnénk. Tipikusan a "fától az erdőt" esete.

Még ugyanazon az estén vacsorára voltam hivatalos, ahol a házigazdával -nyilván- a lakásfelújítások is szóba kerültek. Neki a kitűnő ízlésén túl szuper megvalósító ereje is van , ő színezte át a házat kívülről, de az eredetileg mediterrán színvilágra hangolt belső térből villámgyorsan lettek száműzve a terrakotta burkolatok, a bambusz rolók, a kosarak és még a fali képek is átfestésre kerültek. A megújult otthon immár szürke- fehér kombóban játszik.

4bbf1f43189a91cf8caaf80d2e5cf788.jpg

MIÉRT?

A legegyszerűbb válasz erre az, hogy azért, mert most ez a divat.

Oké, de mi áll emögött a letisztult, monokróm hullám mögött ami pár éve beterített mindenkit? Az ügyfeleimből ítélve idén elsirathatjuk az utolsó megmaradt napsütötte hangulatot árasztó falakat is. ( 2011-ben a panel lakásom szobái Sirokkó és Jaffa színekben pompáztak, a HÉRA mediterrán előrekevert színek katalógusból).

Felpörgött a világ. A telefonjainkból folyamatosan ömlenek ránk a színek a mindenféle insta fotókról, tiktok videókból stb így amikor hazaérünk szükségünk van egy kis "zajmentességre" ahhoz, hogy ki tudjunk kapcsolni.

Polaritás váltás zajlott le az évek alatt. A fekete-fehér képcsöves TV-k idejében jól esett a szemnek sok színt érzékelni a környezetben, egész falat beborító vízeséses fotótapéta , hengerelt mintás fal és még a mintás falon is egy mintás falvédő, mintás díszpárnák a mintás ágytakarón stb. 

Ahogy egyre több információ, egyre gyorsabban ömlik ránk úgy érezzük egyre szűkösebbnek a túl színes zárt tereket. Eleve, ha bekapcsoljuk otthon a TV-t minimum kétszer akkora átmérőjű mint mondjuk 10-15 évvel ezelőtt volt , ezzel fényes , színes, vibráló hatalmas felületként uralva a szobát. Ahhoz, hogy ezt el bírjuk viselni automatikusan menekülünk a visszafogottabb , láthatatlan színekhez, a fehérhez és a szürkéhez.

1a9ce398bfc608fa276336997467c6c2.jpg

Engedjük meg magunknak azt a "luxust" , hogy -a praktikumot is felülírva akár- világos, semleges színeket festünk a nagy falfelületekre  ezzel adva egy kis "csendet" a szemünknek.

 

Ha neked is segíthetek lehalkítani az otthonodat, keress bizalommal:

Varga Judit mérnök-lakberendező

favallikft@gmail.com

+3620-561-0590

Mielőtt levendulát ültetsz...

Olvasd el ezt a bejegyzést.

Az elmúlt 10 évben reneszánszát éli a levendula. Már szinte nincs olyan régió az országban ahol ne lehetne júniustól belefutni legalább három különböző helyszínen levendulaszüretbe. Azoknak akik szeretik frissen tartani a közösségi média felületeiket egyenesen kötelező pózolni levendula szedés közben, levendula mezőn a fotósnak háttal állva csodálni a tájat, távolba révedni a kezünkben egy nagy csokor levendulát tartva stb.

d2f2fce1-1491-45b9-a8c5-b350910a0248.JPG

 

Miért szeretjük ennyire ezt a lila virágú örökzöld félcserjét?

Kapásból rávágja mindenki: nyugtat. A levendula talán legismertebb hatása , hogy stresszoldó , segít ellazulni. A mai rohanó világunkban elég néhány csepp levendulaolaj a fürdő vizünkbe és máris úgy érezzük magunkat, mintha egy héten át napi 8 órát aludtunk volna. Hát persze....

Valóban stresszoldó, finom illatú , csodaszépen mutat a kertben, készíthetünk belőle szörpöt , belesüthetjük a sütikbe a belőle készült illóolajakat parfümként is használhatjuk. Tehát valójában a levendula  dísz - fűszer és gyógynövény is egyben.

284409397_2845049919131527_8671747937369655768_n.jpg

Hogyan neveljek otthon levendulát?

- ha szerencsések vagyunk és van kertünk akkor tavasztól-őszig ültethetjük a levendulát, lehetőleg napos helyre. Ez a növény ugyanis sokkal jobban tűri a szárazságot és a folyamatos tűző napot mint a nyirkos , árnyékos közeget.

A tövek közti ültető távolság ideális esetben 30-50 cm között van, gyorsan bokrosodik. A meszes talajt kedveli ezért a tövek közé ha tehetjük szórjunk kavicsot.

img_6015.jpg

- levendulát nevelhetünk cserépben vagy balkonládában is, ilyenkor arra kell figyelnünk, hogy cserépben gyorsabban kiszárad a talaj ezért főleg az első időszakban , amikor szeretnénk hogy a gyökérzet megerősödjön sűrűbben kell öntözni

img_6024.jpg

Hogyan gondozzuk?

Nem igényel különösebb gondozást, trágyázást. Arra figyeljünk, hogy ne száradjon ki és 2-3 évente tavasszal erőteljesen metsszük vissza. Ne sajnáljuk amiért picike lesz , hamar megerősödik és megfiatalodva újrabokrosodik. A metszés elmulasztásával azonban a szárak megerősödnek, felkopaszodnak végül a növény teljesen elcsúnyul.

 

img_6037.jpg

A beültetésről a képek az arnóti Bénó kertészetben készültek , köszönöm a szakmai segítséget

www.benokert.hu 

A levendulaszüreten a képem 2021-ben készült, Tokajban a Liszkai Levendula és Vendégház eseményén 

https://www.facebook.com/Liszkai-Levendula-és-Vendégház-100340715045695/

A levendulamező képét a Kőröshegyi Levendulás oldaláról mentettem 

https://www.facebook.com/koroshegyilevendulas

A számomra legfinomabb levendula szörp 

http://www.bellaszorp.hu

 

 

Mit ültess tűző napra?

Hogyan ültessünk balkonládát, ha folyamatosan éri a nap?

Mindenki szeretné ha szép lenne nyáron az erkélye/ terasza, de a többség legyint “itt semmi nem marad meg” felkiáltással.

Mutatok most egy igazán szép összeültetést, ami heti 3 locsolás mellett bírja a strapát.

( ez nem a végső állapot, beültetés után még bokrosodni fognak a virágok)

img_5219.jpg

 

Méretek, amik alapján tudsz arányosítani a saját erkélyedhez:

 • 2m *  1 m nagyságú. 
 • 4db 80 cm nagyságú balkonládát választottunk a korlátokra.
 • Ezekbe összesen  28 cserép virág került.

 

A kiválasztott növények:

 • záporvirág : egy csodaszép egynyári , napvirág vagy esővirág néven is ismerik. Màjustól a kora őszi fagyokig hozza virágait, melyekre jellemző hogy éjszakára becsukódnak és csak napfény hatására nyílnak ki újra. Virágai lehetnek normál vagy 3Dsek, ez így furán hangozhat de a lenti képen remekül látszik a különbség. Mi ide vegyesen ültettünk mindkettőből. 

img_5152.jpg

 • tölcsérjázmin : az időnkénti szárazságot is jól viseli, köszönhetően annak, hogy a gyökerei képesek vizet tárolni. Júniustól októberig virágzik a legintenzívebben, ekkor gyönyörű bokrosodó lecsüngő virágokat hoz ezért is választottuk a balkonra ( ez az egyetlen letöltött kép, a többi saját fotó )

img_5536.JPG

 

A beültetésről:

Miután kiválasztottuk az ültető edényt és a virágokat, indulhat a föld betöltés.

Ebben a kertészetben tőzeg és ásványi sók keverékébe ültettünk, a földet egy bányából hozzák, az ültetéshez használt virágföldet itt a helyszínen keverik ki egy speciális géppel.

img_5173.jpg

 

Azért különösen jó, ez az ásványi sókkal dúsított föld, mert minden locsolással oldódik így első perctől olyan mintha tápoldatoznánk a virágainkat.

img_5185.jpg

img_5177.jpg

 

Ültetés után belocsoljuk a ládákat és nem ijedünk meg a tömörödéstől, mert ez egy teljesen természetes folyamat.

A szakmai segítségért és a helyszínért köszönettel tartozom az arnóti Bénó kertészetnek

www.benokert.hu 

 

img_5367.jpg

Ha neked is segíthetek megvalósítani virágálmaidat , fordulj hozzám bizalommal:

Varga Judit mérnök lakberendező

+3620-561-0590

favallikft@gmail.com

Balkonláda kisokos

Hogyan legyen igazán szép a végeredmény?

Tagadhatatlanul itt a jó idő, aki eddig nem fogalkozott az erkélyével / teraszával az nem halogathatja tovább.

A visszajelzések alapján azért nem szeretnek virágot ültetni az emberek, mert:

 • egy korábbi próbálkozásuk rosszul sült el
 • fogalmuk sincs hogyan kezdjenek hozzá
 • bonyolultabbnak tűnik mint amilyen valójában

 

d0265db0-a375-44c3-ae57-1af034d0edcf_1.jpg

Ha egyszer már rászántuk magunkat az ültetésre de lehangoló lett a végeredmény, azért történhetett, mert:

 • nem jól választottuk meg a virágokat. Pl: tűző napon próbáltunk egy árnyékot/ félárnyékot szerető növényt nevelgetni, aki hamar feladta a harcot
 • túlöntöztük. Sokszor annyira félünk attól, hogy elszáradnak a virágaink, hogy bőségesen ellátjuk őket vízzel. A túl nedves talajban a növénykék idővel úgy festenek majd mintha kókadtak lennének ezért még jobban meglocsoljuk, dehát az a virág FULDOKLIK éppen
 • rossz minőségű földbe ültetünk. Mindet jól csinálunk, szárazságtűrő növényeket választunk az extra napos balkonra , pont elég vizet adunk nekik mégsem jön az eredmény. Ez azért van mert valószínűleg megvettük a legolcsóbb zsákos , általános virágföldet a hipermarketben amikor beugrottunk tejért.

 

img-4865.jpg

 

Hogyan tudjuk kivédeni ezeket a bakikat?

Legegyszerűbben úgy, hogy a manapság már elég elcsépelten hangzó " ellenőrzött minőség" után megyünk.

Ha választunk egy nagy múlttal rendelkező kertészetet , ahol mag koruktól  a saját kikevert földjükben nevelik a növényeket nem hibázhatunk. Ezekben a kertészetekben ugyanis nagyon figyelnek arra, hogy a tőzeg és az ásványi anyagok megfelelően legyenek elkeverve.

Itt a szakemberek segítenek összeállítani az erkélyünk adottságaihoz illő növénycsomagot és tanácsokkal is ellátnak.

Bonyolultnak tűnik? Én egy olyan kertészetbe járok, ahová elég az álmainkkal megérkezni, a helszínen már adott a föld, az ültető edény, a virágok és a szorgos kezek is akik profi módon beültetik, nekünk pedig csak haza kell vinni és gyönyörködni benne.

 

img-5143.jpg

Ha nem csak egy balkonkádát szeretnél terveztetni, hanem az egész kerted, és később szükséged van kertfentartásban segítségre, fordulj hozzám bizalommal.

Varga Judit mérnök-lakberendező

+3620-561-0590

favallikfz@gmail.com

Miért kellett mentőautó belsőt terveznem?

Egy nem mindennapi feladat

Amikor lakberendezek általában szobákat és konyhákat tervezek, most először azonban mentőautóba kellett tárolóbútort megálmodni.

675e7bd8-adae-4e85-867c-1b36d46aa163.JPG

Miért volt erre szükség?

Ezek a mentőautók egész nap szolgálatot teljesítenek teljesen különböző területeken. Például az egyikbe nem is tudtuk beszerelni a bútort, mert éppen Kazincbarcikán szállított beteget az otthonától kórházi vizsgálatra, aztán haza.

Rengeteg felszerelés van bennük viszont alapjáraton kevés tárolót tervezett bele a gyártó, ezért folyamatos káosz uralkodott , az pedig ha keresgélni kell valamit rontja a hatékonyságot.

 

Mi lett a megoldás?

Az autóban hátul pont van egy akkora szabad hely ahová befért egy fiókos szekrény, persze nem annyi volt a feladat, hogy ugorjak el az IKEAba 2 db fehér MALM fiókos szekrényért, annyi tér azért nincs itt, de egy ide szabott 3 elég mély fiókos tároló tökéletesen megoldotta a problémát.

img-1727.jpg

 

Miben más ez a szekrény mint egy szobabútor? 

Amíg otthon sokan ellógják a bútorok falhoz rögzítését ( bevallom , én is)  addig itt ez nem volt kérdés. Meg is lepődtünk, a mentő elválasztó fala sokkal keményebb mint gondoltuk.

A fiókok mágnessel záródnak , elég erőssel, hogy menet közben ne tudjanak kinyílni. 

 

img-4086.jpg

 

Amikor szépségszalonba terveztem térelválasztót  ( https://favalli.blog.hu/2022/01/18/anya-_lanya_szepsegszalon )  a blog megosztásakor feltettem a kérdést: "ki az aki még nem látta? Ki az aki már látta, de nem tudta, hogy én terveztem"  

Nos, a mentőkkel kapcsolatban nem buzdítok senki arra, hogy feltétlen nézze meg a színben tökéletesen az enteriőrbe passzoló bútoromat, de ezek az autók egész nyáron fesztiválokon , szabadtéri rendezvényeken és vízparton fognak különböző eseményeken egészségügyi szolgáltatásokat biztosítani előfordul hogy elcsípheti az arra járó.

 

 

Ha bármilyen térszervezési kérdésben elakadnál, számomra az sem kihívás hogy mozgó térben tervezzek. 

Fordulj hozzám bizalommal:

Varga Judit mérnök lakberendező

+3620-561-0590

favallikft@gmail.com 

 

 

Hogyan terveztem családi otthont?

Imádom a tündérmeséket. Amikor ezt a feladatot elvállaltam egy kedves fiatal párt láttam, úton a második baba, a házuk félig kész és van sok sok ötletük igazán csak finomhangolásra van szükség.

Jutalomjáték.

Az első konzultáció után még van lehetőség bármelyikünknek azt mondani, hogy mégsem tudunk együtt dolgozni, teljesen díjtalanul.

271252407_343048660670944_1899623445183964711_n.jpg

Nem ez történt, ezért nagyon büszkén gondolok vissza arra az időszakra amikor Reni pocakkal járt az irodába konzultálni.  Ültünk az asztal körül és válogattuk, variáltuk a kandalló kőburkolatát, ötleteltünk a konyha elrendezésén, a függönyön és mindenen sokat nevetve, mindig vidáman estébe nyúlóan. Beszéltünk aztán mindenről robotporszívóról, ebook olvasóról, folyamatosan tartottuk a kapcsolatot messengeren és ott „hangzott el” a mondat, amit nem felejtek:

„sosem úgy néztem rád mint szolgáltatóra, hanem inkább mint egy barátra”

A fürdőszobák tervezésénél egy konkrét építőanyag kereskedést ajánlottam, ahol tudtam, hogy az ott kapható termékekből készítik el a profi látványterveket amik megszólalásig olyanok mint amit majd élőben is látunk. Úgy is lett.

270894390_350204496542644_1844729901511212345_n.jpg

 

Mire minden elkészült már négyen vették birtokba a házat. A végeredmény fantasztikus lett. Már csak azért is mert a konyha az ezermester apuka kezét dicséri. ( Éljenek a mérnökök! )

270660945_3013802558860005_7759671285733635642_n.jpg

 

271251555_5042079032492587_4015639489811480684_n.jpg

Számomra mindig az a fontos amikor egy otthont tervezek, hogy az élhető legyen.  Nem szeretem a hotelszoba szerű személytelen tereket, sem azt ha valami csodálatosan de teljesen életidegenül van tervezve.

Amikor még építésztechnikusnak tanultam, az osztályfőnököm mindig azt mondta , hogy  a papír tűrőképes.

Valóban az, egy kisgyerekes anyuka idegrendszere is ,de nem a végtelenségig. Ezért igyekszem mentesíteni őket a felesleges stressz faktortól amit a világos kárpitozott bútorok vagy a méregdrága dizájnelemek jelentenek.

 

270580837_980243159245395_4951641197042290881_n.jpg

Hálás vagyok a bizalomért.

 

Ha neked is segíthetek irányba állítani a csapongó ötleteid, fordulj hozzám

Varga Judit mérnök lakberendező

+3620-561-0590

favallikft@gmail.com

Erre figyelj amikor kanapét választasz

A nappalink legfontosabb darabja, a kanapé .

Ha volt már valaha olyan kanapénk amit utáltunk, akkor pontosan tudjuk mennyire megkerülhetetlenül uralja a teret.

Ha volt már valaha olyan kanapénk amit imádtunk, akkor pontosan tudjuk milyen fájó volt megválni tőle és mennyire lehetetlennek tűnik pótolni.

0c96bbe90a93e6af096fd8917e0295ca.jpg

Milyen a tökéletes kanapé?

 • kényelmes
 • a térhez viszonyított mérete ideális
 • megfelelő funkcióval bír
 • időtálló 
 • variálható

 

1. Kényelem 

Talán a legfontosabb pont emiatt nem spórolhatjuk meg magunknak a személyes tesztelést. Most biztosan megköveznek majd az online vásárlás rajongói, de ágyat, széket és kanapét SOHA nem szabad látatlanban venni. Ezért vannak a bútorboltok bemutatótermei ahol nyugodtan ráülhetünk, ráfekhetünk a kiszemelt darabra. 

tipp: az IKEA-ba nyugodtan vigyél könyvet és ülj le, olvass el egy fejezetet. Ennyi idő alatt bőven kiderül SZÁMODRA kényelmes-e a kanapé. Lehet az a világ legjobb bútora- szerintem,  ha szerinted nem az.

 

2. Térhez viszonyított méret

Térhez viszonyított. Nem csak méret. 

Ami jól mutatott a 4. emeleten az 55 négyzetméteres lakás nappalijában, az gyerekbútor hatását kelti majd az 55 négyzetméteres nappaliban. Sajnos ezzel számolni kell , mindig a tér adottságaihoz választjuk a bútort. Ezt a legnehezebb a friss nyugdíjas nagymamával volt megértetni aki lakóparkba költözött a vidéki három szintes házból és mindenképp meg szerette volna tartani az ikonikus Koloniál garnitúrát , szekrénysorral, dohányzóasztallal, Tv állvánnyal együtt.

tipp: kis térbe jól variálható bútorokat válasszunk. Lehet hogy egy U alakú kanapé az álmunk, a hely szempontjából jobban járunk egy egyszerű 3 személyes kanapéval és puffokkal 

c38034d7891f6f5216490e16d2ca31c2.jpg

3. Funkció 

Gondoljuk végig a következőket:

 • filmezni és fetrengeni szeretünk ? Akkor gondolkozhatunk U alakú kanapén persze csak ha a tér ezt megengedi , de ezt tudjuk ha elolvastuk az előző pontot
 • társasozni és beszélgetni szeretünk? Jó lehet számunkra hagyományos három személyes kanapé és pluszban fotel, puff, babzsák amik egymással szemben elhelyezhetők a dohányzóasztal körül persze csak ha a tér ezt megengedi.... 
 • egyszerre hány vendég szokott jönni hozzánk? Berendezhetjük a nappalinkat úgy, hogy mindenki kényelmesen üljön és legyen annyi lerakó felület is, hogy a 12 darabos Luminarc Imperator pohárkészletünk mindegyik darabja elférjen ha soha senki nem jön hozzánk. 
 • szükséges-e az ágy funkció? Szoktunk e szállóvendéget fogadni vagy egy garzonunk van ahol mi magunk szállunk meg minden este. Ha csak néha alszik rajta valaki különösebb ügyet nem kell belőle keríteni, ha a mi ágyunk a kanapénk, mindenképp mindennapi alvásra valót válasszunk. Ennek speciális összecsukható szerkezete van és egy nagyon kényelmes alvófelülete.

c238d30b335a02c622df6f83460d7776.jpg

4. Időtállóság

A szőnyegválasztó posztomban (https://favalli.blog.hu/2022/03/29/hogyan_valassz_szonyeget) már részleteztem miket kell átgondolni, szóról szóra igaz a kanapé vásárlásnál is, ezért magamat idézem:

 • Milyen gyakran fogadunk olyan vendéget aki kisgyerekkel vagy kisállattal érkezik? ( vagy kisgyerekkel és egy csomag babapiskótával, vagy gyümölcslével teli cumisüveggel? )
 • Szabad-e bent enni a szobában? ( BÁRMIT! Csokit, ropit, csirkepörköltet nokedlivel)
 • ŐSZINTÉN nézzünk magunkba: vagyunk annyira pedánsak , hogy bevállaljunk egy nagyon világos, nagyon kényes (szőnyeget) kanapét? 

Anyagot illető plusz szempontok:

 • ha műbőr kanapét választunk számoljunk azzal, hogy egy idő után "vedleni" fog, konkrétan elkezdi a kanapé lebontani saját magát , mint pl egy műbőr dzseki ( ismerős amikor a keveset hordott, szekrényben tartott néhány éves műbőr kabátka szétfoszlik? )
 • ha bőr kanapét választunk, nyilván sokkal drágább lesz mint bármi más, de cserébe tartós és könnyen tisztántartható bútorunk lesz aminek nem árt a ráborult málnaszörp 
 • egy IKEA kanapé szuper választás, mert azonnal rakhatom az autóba és vihetem is haza, ha cserélhető huzatút választottunk akkor meg van oldva a tisztítás, csak egy mosógép és türelem kell hozzá DE !! Egy olyan kanapéval sosem veheti fel a versenyt amit bútorszalonban választunk, 10-12 hetet várunk rá és az általunk kiválasztott huzattal kapjuk meg. 
 • ha lehetőségünk van a huzat kiválasztására a bútorszalonban érdemes vízlepergető és UV álló kárpitot választanunk. Ilyenek ma már elérhetőek gyönyörű színekben és nagyon finom puha tapintással is.

 

f1e6ee7563a085e356e319d61ab27429.jpg

5. Variálhatóság

Ha mindenképp sarokkanapét szeretnénk, lehetőleg olyat válasszunk amit jobbos/ balos irányba is szerelhetünk. A legkönnyebben variálható berendezés még mindig a kanapé + 2 vagy több fotel felállás.

A csúf igazság:egy 3 személyes kanapén általában 2 fő ül, a két személyes kanapén pedig 1, ezért 1 db kétszemélyes kanapé helyett ha lehet válasszunk 2 db különálló fotelt.

Persze ha soha nem akarunk elköltözni és soha nem akarjuk átrendezni kicsit sem a lakásunkat akkor válasszunk bármit ami pont elfér, egyféleképp a szobában és gyönyörködjünk benne 25 évig.

 

937b049e32e50a577168fc4a0af4be8e.jpg

Ha változtatnál a nappalid megjelenésén , vagy az első önálló kanapé vásárlásod előtt állsz, fordulj hozzám bizalommal.

Varga Judit mérnök lakberendező

+3620-561-0590

favallikft@gmail.com

süti beállítások módosítása