Varga Judit lakberendező

Favalli Otthonszépítő Stúdió

Favalli Otthonszépítő Stúdió

Balkonláda tippek tűző napra

Hogyan ültessünk balkonládát, ha folyamatosan éri a nap?

2022. május 17. - favalli

Mindenki szeretné ha szép lenne nyáron az erkélye/ terasza, de a többség legyint “itt semmi nem marad meg” felkiáltással.

Mutatok most egy igazán szép összeültetést, ami heti 3 locsolás mellett bírja a strapát.

( ez nem a végső állapot, beültetés után még bokrosodni fognak a virágok)

img_5219.jpg

 

Méretek, amik alapján tudsz arányosítani a saját erkélyedhez:

 • 2m *  1 m nagyságú. 
 • 4db 80 cm nagyságú balkonládát választottunk a korlátokra.
 • Ezekbe összesen  28 cserép virág került.

 

A kiválasztott növények:

 • záporvirág : egy csodaszép egynyári , napvirág vagy esővirág néven is ismerik. Màjustól a kora őszi fagyokig hozza virágait, melyekre jellemző hogy éjszakára becsukódnak és csak napfény hatására nyílnak ki újra. Virágai lehetnek normál vagy 3Dsek, ez így furán hangozhat de a lenti képen remekül látszik a különbség. Mi ide vegyesen ültettünk mindkettőből. 

img_5152.jpg

 • tölcsérjázmin : az időnkénti szárazságot is jól viseli, köszönhetően annak, hogy a gyökerei képesek vizet tárolni. Júniustól októberig virágzik a legintenzívebben, ekkor gyönyörű bokrosodó lecsüngő virágokat hoz ezért is választottuk a balkonra ( ez az egyetlen letöltött kép, a többi saját fotó )

img_5536.JPG

 

A beültetésről:

Miután kiválasztottuk az ültető edényt és a virágokat, indulhat a föld betöltés.

Ebben a kertészetben tőzeg és ásványi sók keverékébe ültettünk, a földet egy bányából hozzák, az ültetéshez használt virágföldet itt a helyszínen keverik ki egy speciális géppel.

img_5173.jpg

 

Azért különösen jó, ez az ásványi sókkal dúsított föld, mert minden locsolással oldódik így első perctől olyan mintha tápoldatoznánk a virágainkat.

img_5185.jpg

img_5177.jpg

 

Ültetés után belocsoljuk a ládákat és nem ijedünk meg a tömörödéstől, mert ez egy teljesen természetes folyamat.

A szakmai segítségért és a helyszínért köszönettel tartozom az arnóti Bénó kertészetnek

www.benokert.hu 

 

img_5367.jpg

Ha neked is segíthetek megvalósítani virágálmaidat , fordulj hozzám bizalommal:

Varga Judit mérnök lakberendező

+3620-561-0590

favallikft@gmail.com

Balkonláda kisokos

Hogyan legyen igazán szép a végeredmény?

Tagadhatatlanul itt a jó idő, aki eddig nem fogalkozott az erkélyével / teraszával az nem halogathatja tovább.

A visszajelzések alapján azért nem szeretnek virágot ültetni az emberek, mert:

 • egy korábbi próbálkozásuk rosszul sült el
 • fogalmuk sincs hogyan kezdjenek hozzá
 • bonyolultabbnak tűnik mint amilyen valójában

 

d0265db0-a375-44c3-ae57-1af034d0edcf_1.jpg

Ha egyszer már rászántuk magunkat az ültetésre de lehangoló lett a végeredmény, azért történhetett, mert:

 • nem jól választottuk meg a virágokat. Pl: tűző napon próbáltunk egy árnyékot/ félárnyékot szerető növényt nevelgetni, aki hamar feladta a harcot
 • túlöntöztük. Sokszor annyira félünk attól, hogy elszáradnak a virágaink, hogy bőségesen ellátjuk őket vízzel. A túl nedves talajban a növénykék idővel úgy festenek majd mintha kókadtak lennének ezért még jobban meglocsoljuk, dehát az a virág FULDOKLIK éppen
 • rossz minőségű földbe ültetünk. Mindet jól csinálunk, szárazságtűrő növényeket választunk az extra napos balkonra , pont elég vizet adunk nekik mégsem jön az eredmény. Ez azért van mert valószínűleg megvettük a legolcsóbb zsákos , általános virágföldet a hipermarketben amikor beugrottunk tejért.

 

img-4865.jpg

 

Hogyan tudjuk kivédeni ezeket a bakikat?

Legegyszerűbben úgy, hogy a manapság már elég elcsépelten hangzó " ellenőrzött minőség" után megyünk.

Ha választunk egy nagy múlttal rendelkező kertészetet , ahol mag koruktól  a saját kikevert földjükben nevelik a növényeket nem hibázhatunk. Ezekben a kertészetekben ugyanis nagyon figyelnek arra, hogy a tőzeg és az ásványi anyagok megfelelően legyenek elkeverve.

Itt a szakemberek segítenek összeállítani az erkélyünk adottságaihoz illő növénycsomagot és tanácsokkal is ellátnak.

Bonyolultnak tűnik? Én egy olyan kertészetbe járok, ahová elég az álmainkkal megérkezni, a helszínen már adott a föld, az ültető edény, a virágok és a szorgos kezek is akik profi módon beültetik, nekünk pedig csak haza kell vinni és gyönyörködni benne.

 

img-5143.jpg

Ha nem csak egy balkonkádát szeretnél terveztetni, hanem az egész kerted, és később szükséged van kertfentartásban segítségre, fordulj hozzám bizalommal.

Varga Judit mérnök-lakberendező

+3620-561-0590

favallikfz@gmail.com

Miért kellett mentőautó belsőt terveznem?

Egy nem mindennapi feladat

Amikor lakberendezek általában szobákat és konyhákat tervezek, most először azonban mentőautóba kellett tárolóbútort megálmodni.

675e7bd8-adae-4e85-867c-1b36d46aa163.JPG

Miért volt erre szükség?

Ezek a mentőautók egész nap szolgálatot teljesítenek teljesen különböző területeken. Például az egyikbe nem is tudtuk beszerelni a bútort, mert éppen Kazincbarcikán szállított beteget az otthonától kórházi vizsgálatra, aztán haza.

Rengeteg felszerelés van bennük viszont alapjáraton kevés tárolót tervezett bele a gyártó, ezért folyamatos káosz uralkodott , az pedig ha keresgélni kell valamit rontja a hatékonyságot.

 

Mi lett a megoldás?

Az autóban hátul pont van egy akkora szabad hely ahová befért egy fiókos szekrény, persze nem annyi volt a feladat, hogy ugorjak el az IKEAba 2 db fehér MALM fiókos szekrényért, annyi tér azért nincs itt, de egy ide szabott 3 elég mély fiókos tároló tökéletesen megoldotta a problémát.

img-1727.jpg

 

Miben más ez a szekrény mint egy szobabútor? 

Amíg otthon sokan ellógják a bútorok falhoz rögzítését ( bevallom , én is)  addig itt ez nem volt kérdés. Meg is lepődtünk, a mentő elválasztó fala sokkal keményebb mint gondoltuk.

A fiókok mágnessel záródnak , elég erőssel, hogy menet közben ne tudjanak kinyílni. 

 

img-4086.jpg

 

Amikor szépségszalonba terveztem térelválasztót  ( https://favalli.blog.hu/2022/01/18/anya-_lanya_szepsegszalon )  a blog megosztásakor feltettem a kérdést: "ki az aki még nem látta? Ki az aki már látta, de nem tudta, hogy én terveztem"  

Nos, a mentőkkel kapcsolatban nem buzdítok senki arra, hogy feltétlen nézze meg a színben tökéletesen az enteriőrbe passzoló bútoromat, de ezek az autók egész nyáron fesztiválokon , szabadtéri rendezvényeken és vízparton fognak különböző eseményeken egészségügyi szolgáltatásokat biztosítani előfordul hogy elcsípheti az arra járó.

 

 

Ha bármilyen térszervezési kérdésben elakadnál, számomra az sem kihívás hogy mozgó térben tervezzek. 

Fordulj hozzám bizalommal:

Varga Judit mérnök lakberendező

+3620-561-0590

favallikft@gmail.com 

 

 

Hogyan terveztem családi otthont?

Imádom a tündérmeséket. Amikor ezt a feladatot elvállaltam egy kedves fiatal párt láttam, úton a második baba, a házuk félig kész és van sok sok ötletük igazán csak finomhangolásra van szükség.

Jutalomjáték.

Az első konzultáció után még van lehetőség bármelyikünknek azt mondani, hogy mégsem tudunk együtt dolgozni, teljesen díjtalanul.

271252407_343048660670944_1899623445183964711_n.jpg

Nem ez történt, ezért nagyon büszkén gondolok vissza arra az időszakra amikor Reni pocakkal járt az irodába konzultálni.  Ültünk az asztal körül és válogattuk, variáltuk a kandalló kőburkolatát, ötleteltünk a konyha elrendezésén, a függönyön és mindenen sokat nevetve, mindig vidáman estébe nyúlóan. Beszéltünk aztán mindenről robotporszívóról, ebook olvasóról, folyamatosan tartottuk a kapcsolatot messengeren és ott „hangzott el” a mondat, amit nem felejtek:

„sosem úgy néztem rád mint szolgáltatóra, hanem inkább mint egy barátra”

A fürdőszobák tervezésénél egy konkrét építőanyag kereskedést ajánlottam, ahol tudtam, hogy az ott kapható termékekből készítik el a profi látványterveket amik megszólalásig olyanok mint amit majd élőben is látunk. Úgy is lett.

270894390_350204496542644_1844729901511212345_n.jpg

 

Mire minden elkészült már négyen vették birtokba a házat. A végeredmény fantasztikus lett. Már csak azért is mert a konyha az ezermester apuka kezét dicséri. ( Éljenek a mérnökök! )

270660945_3013802558860005_7759671285733635642_n.jpg

 

271251555_5042079032492587_4015639489811480684_n.jpg

Számomra mindig az a fontos amikor egy otthont tervezek, hogy az élhető legyen.  Nem szeretem a hotelszoba szerű személytelen tereket, sem azt ha valami csodálatosan de teljesen életidegenül van tervezve.

Amikor még építésztechnikusnak tanultam, az osztályfőnököm mindig azt mondta , hogy  a papír tűrőképes.

Valóban az, egy kisgyerekes anyuka idegrendszere is ,de nem a végtelenségig. Ezért igyekszem mentesíteni őket a felesleges stressz faktortól amit a világos kárpitozott bútorok vagy a méregdrága dizájnelemek jelentenek.

 

270580837_980243159245395_4951641197042290881_n.jpg

Hálás vagyok a bizalomért.

 

Ha neked is segíthetek irányba állítani a csapongó ötleteid, fordulj hozzám

Varga Judit mérnök lakberendező

+3620-561-0590

favallikft@gmail.com

Erre figyelj amikor kanapét választasz

A nappalink legfontosabb darabja, a kanapé .

Ha volt már valaha olyan kanapénk amit utáltunk, akkor pontosan tudjuk mennyire megkerülhetetlenül uralja a teret.

Ha volt már valaha olyan kanapénk amit imádtunk, akkor pontosan tudjuk milyen fájó volt megválni tőle és mennyire lehetetlennek tűnik pótolni.

0c96bbe90a93e6af096fd8917e0295ca.jpg

Milyen a tökéletes kanapé?

 • kényelmes
 • a térhez viszonyított mérete ideális
 • megfelelő funkcióval bír
 • időtálló 
 • variálható

 

1. Kényelem 

Talán a legfontosabb pont emiatt nem spórolhatjuk meg magunknak a személyes tesztelést. Most biztosan megköveznek majd az online vásárlás rajongói, de ágyat, széket és kanapét SOHA nem szabad látatlanban venni. Ezért vannak a bútorboltok bemutatótermei ahol nyugodtan ráülhetünk, ráfekhetünk a kiszemelt darabra. 

tipp: az IKEA-ba nyugodtan vigyél könyvet és ülj le, olvass el egy fejezetet. Ennyi idő alatt bőven kiderül SZÁMODRA kényelmes-e a kanapé. Lehet az a világ legjobb bútora- szerintem,  ha szerinted nem az.

 

2. Térhez viszonyított méret

Térhez viszonyított. Nem csak méret. 

Ami jól mutatott a 4. emeleten az 55 négyzetméteres lakás nappalijában, az gyerekbútor hatását kelti majd az 55 négyzetméteres nappaliban. Sajnos ezzel számolni kell , mindig a tér adottságaihoz választjuk a bútort. Ezt a legnehezebb a friss nyugdíjas nagymamával volt megértetni aki lakóparkba költözött a vidéki három szintes házból és mindenképp meg szerette volna tartani az ikonikus Koloniál garnitúrát , szekrénysorral, dohányzóasztallal, Tv állvánnyal együtt.

tipp: kis térbe jól variálható bútorokat válasszunk. Lehet hogy egy U alakú kanapé az álmunk, a hely szempontjából jobban járunk egy egyszerű 3 személyes kanapéval és puffokkal 

c38034d7891f6f5216490e16d2ca31c2.jpg

3. Funkció 

Gondoljuk végig a következőket:

 • filmezni és fetrengeni szeretünk ? Akkor gondolkozhatunk U alakú kanapén persze csak ha a tér ezt megengedi , de ezt tudjuk ha elolvastuk az előző pontot
 • társasozni és beszélgetni szeretünk? Jó lehet számunkra hagyományos három személyes kanapé és pluszban fotel, puff, babzsák amik egymással szemben elhelyezhetők a dohányzóasztal körül persze csak ha a tér ezt megengedi.... 
 • egyszerre hány vendég szokott jönni hozzánk? Berendezhetjük a nappalinkat úgy, hogy mindenki kényelmesen üljön és legyen annyi lerakó felület is, hogy a 12 darabos Luminarc Imperator pohárkészletünk mindegyik darabja elférjen ha soha senki nem jön hozzánk. 
 • szükséges-e az ágy funkció? Szoktunk e szállóvendéget fogadni vagy egy garzonunk van ahol mi magunk szállunk meg minden este. Ha csak néha alszik rajta valaki különösebb ügyet nem kell belőle keríteni, ha a mi ágyunk a kanapénk, mindenképp mindennapi alvásra valót válasszunk. Ennek speciális összecsukható szerkezete van és egy nagyon kényelmes alvófelülete.

c238d30b335a02c622df6f83460d7776.jpg

4. Időtállóság

A szőnyegválasztó posztomban (https://favalli.blog.hu/2022/03/29/hogyan_valassz_szonyeget) már részleteztem miket kell átgondolni, szóról szóra igaz a kanapé vásárlásnál is, ezért magamat idézem:

 • Milyen gyakran fogadunk olyan vendéget aki kisgyerekkel vagy kisállattal érkezik? ( vagy kisgyerekkel és egy csomag babapiskótával, vagy gyümölcslével teli cumisüveggel? )
 • Szabad-e bent enni a szobában? ( BÁRMIT! Csokit, ropit, csirkepörköltet nokedlivel)
 • ŐSZINTÉN nézzünk magunkba: vagyunk annyira pedánsak , hogy bevállaljunk egy nagyon világos, nagyon kényes (szőnyeget) kanapét? 

Anyagot illető plusz szempontok:

 • ha műbőr kanapét választunk számoljunk azzal, hogy egy idő után "vedleni" fog, konkrétan elkezdi a kanapé lebontani saját magát , mint pl egy műbőr dzseki ( ismerős amikor a keveset hordott, szekrényben tartott néhány éves műbőr kabátka szétfoszlik? )
 • ha bőr kanapét választunk, nyilván sokkal drágább lesz mint bármi más, de cserébe tartós és könnyen tisztántartható bútorunk lesz aminek nem árt a ráborult málnaszörp 
 • egy IKEA kanapé szuper választás, mert azonnal rakhatom az autóba és vihetem is haza, ha cserélhető huzatút választottunk akkor meg van oldva a tisztítás, csak egy mosógép és türelem kell hozzá DE !! Egy olyan kanapéval sosem veheti fel a versenyt amit bútorszalonban választunk, 10-12 hetet várunk rá és az általunk kiválasztott huzattal kapjuk meg. 
 • ha lehetőségünk van a huzat kiválasztására a bútorszalonban érdemes vízlepergető és UV álló kárpitot választanunk. Ilyenek ma már elérhetőek gyönyörű színekben és nagyon finom puha tapintással is.

 

f1e6ee7563a085e356e319d61ab27429.jpg

5. Variálhatóság

Ha mindenképp sarokkanapét szeretnénk, lehetőleg olyat válasszunk amit jobbos/ balos irányba is szerelhetünk. A legkönnyebben variálható berendezés még mindig a kanapé + 2 vagy több fotel felállás.

A csúf igazság:egy 3 személyes kanapén általában 2 fő ül, a két személyes kanapén pedig 1, ezért 1 db kétszemélyes kanapé helyett ha lehet válasszunk 2 db különálló fotelt.

Persze ha soha nem akarunk elköltözni és soha nem akarjuk átrendezni kicsit sem a lakásunkat akkor válasszunk bármit ami pont elfér, egyféleképp a szobában és gyönyörködjünk benne 25 évig.

 

937b049e32e50a577168fc4a0af4be8e.jpg

Ha változtatnál a nappalid megjelenésén , vagy az első önálló kanapé vásárlásod előtt állsz, fordulj hozzám bizalommal.

Varga Judit mérnök lakberendező

+3620-561-0590

favallikft@gmail.com

Hogyan hozd ki a maximumot az erkélyedből?

Varázsolj praktikusan

Végre itt a jó idő és a nyári időszámítás. Munka után is világos van még és jó érzés a szabadban lenni. Igazi kincs birtokában vagyunk, ha van erkélyünk, legyen az bármilyen aprócska is.

63e6bc1e1de681649ef1de2bb20e6cf7.jpg

Most sokan legyintenek, annyira picinek és használhatatlannak érzik, hogy lomosnak használják vagy üresen hagyják, amolyan szabad találkahelynek a galamboknak. Nyilván aki családi házban nőtt fel nagy terasszal , vagy vidéken ahol egy tanyán gazdálkodtak a szülei , elkeserítőnek érzi még a gondolatot is, hogy felnőttként, lakásban lakva, a szabadidejét egy gardróbszekrény méretű kalitkában töltse , 12 méter magasról letekintve a városi forgalomra.

Egy átlagos bérházi erkély 4-6 négyzetméter nagyságú, én most egy ennél is kisebb mindössze 2 négyzetméteres minike felújítási képeivel szeretnék kedvet csinálni a kiüléshez és megmutatni, hogy egy panel erkélytől sokkal sokkal kisebb "semmire sem jó" erkélyt is lehet szerethetővé tenni.

 

A kiindulás:szívfacsaróan elhanyagolt és sokkal kisebbnek néz ki mint ténylegesen

img_4512.JPG

 

Amit figyelembevettem :

 • ez csak egy bérlemény, nagyobb összeget nem érdemes rá költeni
 • meg kell oldani, hogy ne lássanak be 
 • olyan bútorra van szükség ami kényelmes, elfér és lehet étkezésre/ kávézásra is használni
 • minél vidámabb legyen az összhatás 

img_4498.JPG

A megvalósítás lépései:

 1. 120cm magas nádszövettel bevontam a korlátot, ezt bármelyik barkácsáruházban meg tudjuk venni. Általában 600 cm hosszú tekercsben árulják.  tipp: hivatalosan kötöző drótot ajánlanak hozzá, én a műanyag kábelkötegelőt ajánlom mert gyorsabban és fájdalommentesen lehet vele dolgozni
 2. Szintén barkácsáruházban  vettem a padlóra műfüvet, mivel ez volt a legolcsóbb de legvidámabb hatást adó megoldás.  tipp: tekercsben árulják, a maradék mindig ki van téve , feltekerve, akciósan, érdemes megnézni, lehet egy jobb minőségűt is ki tudunk így fogni az olcsóbb áráért
 3. Megvettem a balkon garnitúrát, ami cipőkanállal pont befért ide , színes székpárnákat választottam vidám virágkaspóval. tipp: ezeket a bútorokat minimális különbséggel árulják ilyenkor a bútorboltok de még a hipermarketek is, bőszen akciózzák is őket csak szét kell nézni és lecsapni a legjobb árra

img_4507.JPG

 

Ha neked is tervben van, hogy felpimpeld kicsit a balkonod, fordulj hozzám bizalommal, ötleteljünk együtt.

 

Varga Judit mérnök lakberendező

+3620-561-0590

favallikft@gmail.com

Hogyan válassz szőnyeget?

3+1 kérdés, hogy megtaláld az igazit

Fel tudod idézni az érzést, amikor mezítláb sétálsz a tengerparton a puha, süppedős homokban és olyan mintha felhőkön lépkednél?

Egy jól megválasztott szőnyeggel bármikor visszacsempészheted a vakáció emlékét az otthonodba is.

Egy jól megválasztott szőnyeggel.

Általában nincs jól megválasztva a szőnyegünk.

img_3465.jpg

 

A legáltalánosabb hiba amivel találkozom, hogy túl pici a szőnyeg. Van kanapé, fotel, puffok egy egész jó méretű dohányzóasztal amit körbeülhetünk és egy szőnyeg az asztal alatt. Én felfázós vagyok, ezért mélyen együttérzek minden dohányzóasztallal, ahogy minden lábukkal a szőnyegen állva esélyt sem adnak arra, hogy bárki az ő területükre tévedjen a hűvös padló helyett.

jb1017-blog-how-to-choose-your-carpet-image-01-1024x575.jpg

A legjobb megoldás az, ha az ülőalkalmatosságoknak legalább az első lábai a szőnyegen állnak, ha nagyon nagy a nappalink akkor egy hatalmas szőnyeggel lehatárolhatjuk vele a beszélgetős "részt" azzal ha az ülőbútorokat úgy helyezzük el rajta mintha a szőnyeg egy sziget lenne.

A nappalin kívül gondot  jelent még a szőnyegválasztás a hálószobában is. A "rendezőelv" nagyon egyszerű : az ágyból kikelve ne a hideg padlóra lépjünk. Ennyi.

jb1017-blog-how-to-choose-your-carpet-image-03-1024x989.jpg

A méretválasztáson túl vagyunk. A következő sarkalatos kérdés: 

Milyen szőnyeget válasszak?

Olyat ami illeszkedik az életstílusunkhoz.

Gondoljuk végig az alábbi kérdéseket, amik közelebb visznek a megoldáshoz:

Nem a szokásos: van -e kisgyerekünk , kisállatunk stb kérdések, legalábbis kevés olyan embert ismerek aki a bútorboltban azon mereng, vajon az új kanapéval hazaérve talál-e egy kisgyereket vagy egy kiskutyát a lakásban.

1. Milyen gyakran fogadunk vendégeket és ezek a vendégek leveszik- e a cipőjüket?  ( ismerős amikor a 85 éves nagymamának azt mondják : tessék csak hagyni a cipőt nyugodtan? )

2. Milyen gyakran fogadunk olyan vendéget aki kisgyerekkel vagy kisállattal érkezik? ( vagy kisgyerekkel és egy csomag babapiskótával, vagy gyümölcslével teli cumisüveggel? )

3. Szabad-e bent enni a szobában? ( BÁRMIT! Csokit, ropit, csirkepörköltet nokedlivel)

+1 ŐSZINTÉN nézzünk magunkba: vagyunk annyira pedánsak , hogy bevállaljunk egy nagyon világos, nagyon kényes szőnyeget?

img_3466.jpg

 

Ha úgy érzed a fent leírt kapaszkodók mellett is maradtak kérdéseid, vagy jól jönne egy közös üzletlátogatás, fordulj hozzám bizalommal!

 

Varga Judit mérnök lakberendező

+3620-561-0590

favallikft@gmail.com

3 ötlet könyveid elrendezéséhez

A könyvespolc mint lakásdekoráció

Néhány napja két érdekes posztba is belefutottam , két különböző lakberendezési csoportban. A téma teljesen klasszikus, olvasni vagy nem olvasni? Illetve ennek a lenyomata...

konyves.jpg

Az egyik hölgyet az érdekelte, hogy a nappali bútorán mivel tudná feldobni " az üres helyeket" ? Az üres helyek valóban üresek voltak, hiányoztak róluk a könyvek, eredendően ugyanis könyvespolcok amiket valóban nehéz megtölteni egy könyvek nélküli háztartásban.

A másik kérdező a meglévő polcáról rakott fel képet és a képre adott reakciókkal ( szívecske vagy sírva röhögő fej) lehetett szavazni, hogy a jelenlegi elrendezésben hagyja, vagy átvariálja a dísztárgyakat rajta? 

Én azt tanácsoltam, ha unja a látványt játszhat azzal, hogy ne csak függőlegesen hanem néhány polcon vízszintesen rendezze a köteteket.

img_3450.jpg

Böszörményi Gyula szerint : " Olvass, és a világ hűséges kiskutya módjára hever a lábad elé, vagy told félre a könyveket, ám akkor soha nem érted meg, miért vicsorog rád."  

Akinek sok könyve van, annak valóságos jutalomjáték a terek hangulatának megváltoztatása. Elég a könyveit átrendezni.

Sokan esküsznek a témakörök szerinti csoportosításra, az igazán precízek ABC rendben tartják a könyveiket még a kategóriákon belül is.

img_3451.jpg

Egy ideje már nagy divat a "Rainbow bookshelf", azaz amikor színskálában rendezzük a köteteket ez főleg most, tavasszal hozhat radikális változást a látványban. Szerintem gyönyörű , de sokszor feldarabolhat egy trilógiát ha azok borítói nem egységes színvilágúak.

Minimalista terekben , forgathatjuk a köteteket gerincükkel befelé a polcokon , így csak a lapokat látjuk , a különböző papírminőség, és papírérettség nagyon szép bézses egységet alkot a fehértől a sárgáig vagy cappucino barnáig. Ez a papír csodája , még meztelenül is képes markánsan különbözni. 

img_3456.JPG

 

Mi van akkor ha nincs otthon 385 db különböző méretű és színű könyvünk?

Tegyük fel, hogy nem szeretünk olvasni. Mert gyöngyöt fűzünk, tortát sütünk, vasútmodellezünk vagy bármilyen más hobbink van.

Vagy, szeretünk olvasni de könyvolvasón, tableten vagy egyszerűen olyan romantikus alkatok vagyunk, hogy regényhőseinkért egyenesen a könyvtárba járunk.

 

A polcok ilyenkor is jó szolgálatot tesznek, szépen elrendezni nem csak a Márai életművet lehet, hanem a szobanövényeinket ( előny ha a virággondozás a hobbink), a családi fényképeket vagy az utazásainkról hazahozott emléktárgyakat, csecsebecséket.

img_3457.JPG

 

Tipp:  próbáljunk kompozícióban gondolkozni , az aprócska tárgyak önmagukban nem igazán mutatnak, csoportokba rendezve válnak különlegessé. A kompozíciók megalkotásánál páratlan számú tárgyakat rendezzünk és igyekezzünk az aranymetszést alkalmazni.

 

img_3458.JPG

Ha elbizonytalanodtál, hogyan tudnád a legmutatósabban elrendezni kincseidet, hogy azok valóban érvényesüljenek és ne kacat hatást keltsenek, keress bizalommal.

 

Varga Judit, mérnök lakberendező

+3620-561-0590

favallikft@gmail.com

 

 

 

3,2,1...TAVASZ

Így dobjuk fel egyszerűen otthonunkat

Végre igazán jó idő van, ilyenkor igényeljük, hogy a fény és a frissesség otthonunkban is körbevegyen miket. 

Nézzünk 3 olyan apróságot amivel egyszerűen és gyorsan csempészhetjük be az új energiákat a falak közé.

pexels-karolina-grabowska-4022187.jpg

1. Növények

A legkézenfekvőbb és legegyszerűbb módja , ha szó szerint bevisszük a természetet a szobába. Lehet ez tulipáncsokor, aranyeső- vagy japánbirs ágak vázába állítva, de a virágüzletekben ilyenkor szebbnél szebb szezonális összeültetéseket is találunk .

tipp: meglévő szobanövényeink kaspóit cseréljük ki élénk színűekre, sárgára, zöldre stb, ezek az üde színfoltok olyan mássá varázsolják a hangulatot, hogy még a legkopottabb bútor is felragyog tőlük.

 

pexels-ella-wei-10864870.jpg

 

2. Textilek

Néhány új díszpárna huzat és pléd egy komplett új szobát eredményezhet. Ha van lehetőségünk lecserélni a függönyöket is minél vékonyabbra és világosabbra csodát tehetünk a belső terekkel. Az utóbbi években mindenki szürke-fehér otthont akart, ez most remek semleges hátteret biztosít a ragyogó színű kiegészítőknek.

tipp: ha túl erősnek érezzük a fűzöldet és a csibesárgát, válasszuk ezek pasztell árnyalatait, keverhetjük egész halvány rózsaszínnel is , csak arra figyeljünk, hogy vagy csupa élénk vagy csupa pasztell színt használjunk. Ezzel elkerüljük a bazári hatást.

pexels-designecologist-1248583.jpg

3. Pakoljunk el

Igen. Ennyire egyszerű. Télen a hideg, ködös időben jól esik a kuckó hangulat. Az egymásra rétegezett plédek, a sok apró kedves tárgy szem előtt hagyása. A könyvkupacok az dohányzóasztalon. Tavasszal számoljunk le ezekkel és engedjük be a fényt és a levegőt, ezt leginkább az üresen hagyott felületekkel és a szabad terekkel tehetjük meg.

tipp: sok apró lerakott csecsebecse helyett egy nagyobb fényes tálcára rendezzünk el cserepes vagy vágott virágot, mécsest üveg mécsestartóban, 1-2 apróságot pl szép köveket vagy ásványokat.

pexels-dominika-roseclay-2146109.jpg 

Ha te is feldobnád otthonod, de ehhez jól jönne a segítség fordulj hozzám bizalommal!

Varga Judit mérnök lakberendező

+3620-561-0590

favallikft@gmail.com

Hogyan lesz valóság a tervből?

Öreg ház, ráncfelvarrás után

Miskolc közeli városban található ez a régi családi ház, amely teljesen más funkciót kap majd.

Amikor ilyen épületben járok, mindig elgondolkozom kik lakhattak itt, hiszen ez valamikor egy család otthona volt, gyerekek nőttek fel a falak közt. Hány boldog karácsonyt élt meg a ház, hányszor pattogtatták falainak a labdát a nyári szünetben? 

A jövőben könyvelőirodaként működik majd a földszint, az emelet hasznosításáról sokat ötletéltünk. Szóba jött a szépségszalon, apartmanként való kiadás, közösségi iroda stb. Az irány már megvan és, ha véglegesek az elképzelések elkezdjük a megvalósítást is.

Áprilisban jártam itt először, az átalakítás 3 ütemben valósul meg, az őszi esős idő és a tél szünetet rendelt el a felújításban, de így is látványos a változás.

A kézi rajzok szerelmese vagyok, így nem restelltem a "kisöreget" megrajzolni amikor tervezni kezdtük milyen legyen az új színe, a korlát és a kerítés. Szeretem látni ahogy a fehér papír mint egy új kezdet és megannyi lehetőség tárháza elterül előttem. Jó csapat vagyunk : a gondolataim, a tiszta papír, a ceruzáim , a tusok és az idén nagykorúvá váló rajztáblám és párhuzam vonalzóm.

img_1671.jpg

 

A világ egyik legjobb érzése-számomra, amikor több órányi számolás, szerkesztés és kihúzás után visszaradírozom a rajzot és a maszat alól előkerül a kész, határozott tusvonalakból álló alkotás a hófehér háttéren. 

Aztán jöhet a 72 színű ceruzakészletem és elindul a jutalomjáték, életre kel a ház, szoba stb amit épp tervezek.

 

img_1670.jpg

 

Ennél a háznál az első ütemben terepet rendeztünk, nyílászárókat cseréltünk, szigeteltünk. A kérés az volt , amikor megterveztem a ház új arcát, hogy letisztult legyen de ne unalmas. Ennek megfelelően választottam visszafogott színeket, a minimális dizájnt a szigetelés vastagságával játszva oldottuk meg.

img_1672.jpg

 

Hátra van még a lábazat , amit úgy választottam ki, hogy a házon látható világos és sötét színeken kívül még az eresz csatornák színe is visszaköszönjön benne. Ez a csokoládébarna lesz egyébként a kerítés és a korlát színe is és felfeldezhető lesz a térkőben is.

 

img_1673.jpg

 

Tavasszal folytatódik a munka, a térkövezéssel, az előtetővel és a kerítés és korlátok cseréjével. Az anyagokat minden esetben a javaslatom alapján, tüzépen történő közös egyeztetés után véglegesítjük.

A legnagyobb elismerés számomra az, hogy a tulajdonos bevallotta utálta a házat, utált akár ránézni is de most már teszik és el is tudja képzelni, hogy ide költöztesse át az irodáját. 

 

img_1674.jpg

Ha neked is fejtörést okoz milyen szín illene leginkább a házadhoz, milyen kerítést, térkövet válassz, ha úgy érzed túl nagy a nyomás és a felelősség rajtad, hiszen a házunk külső megjelenése a névjegye is egyben, fordulj hozzám bizalommal.

Varga Judit, mérnök lakberendező

Favalli Otthonszépítő stúdió

+3620-561-0590

favallikft@gmail.com

 

süti beállítások módosítása