Varga Judit lakberendező

Favalli Otthonszépítő Stúdió

Favalli Otthonszépítő Stúdió

Erre figyelj amikor kanapét választasz

2022. március 31. - favalli

A nappalink legfontosabb darabja, a kanapé .

Ha volt már valaha olyan kanapénk amit utáltunk, akkor pontosan tudjuk mennyire megkerülhetetlenül uralja a teret.

Ha volt már valaha olyan kanapénk amit imádtunk, akkor pontosan tudjuk milyen fájó volt megválni tőle és mennyire lehetetlennek tűnik pótolni.

0c96bbe90a93e6af096fd8917e0295ca.jpg

Milyen a tökéletes kanapé?

  • kényelmes
  • a térhez viszonyított mérete ideális
  • megfelelő funkcióval bír
  • időtálló 
  • variálható

 

1. Kényelem 

Talán a legfontosabb pont emiatt nem spórolhatjuk meg magunknak a személyes tesztelést. Most biztosan megköveznek majd az online vásárlás rajongói, de ágyat, széket és kanapét SOHA nem szabad látatlanban venni. Ezért vannak a bútorboltok bemutatótermei ahol nyugodtan ráülhetünk, ráfekhetünk a kiszemelt darabra. 

tipp: az IKEA-ba nyugodtan vigyél könyvet és ülj le, olvass el egy fejezetet. Ennyi idő alatt bőven kiderül SZÁMODRA kényelmes-e a kanapé. Lehet az a világ legjobb bútora- szerintem,  ha szerinted nem az.

 

2. Térhez viszonyított méret

Térhez viszonyított. Nem csak méret. 

Ami jól mutatott a 4. emeleten az 55 négyzetméteres lakás nappalijában, az gyerekbútor hatását kelti majd az 55 négyzetméteres nappaliban. Sajnos ezzel számolni kell , mindig a tér adottságaihoz választjuk a bútort. Ezt a legnehezebb a friss nyugdíjas nagymamával volt megértetni aki lakóparkba költözött a vidéki három szintes házból és mindenképp meg szerette volna tartani az ikonikus Koloniál garnitúrát , szekrénysorral, dohányzóasztallal, Tv állvánnyal együtt.

tipp: kis térbe jól variálható bútorokat válasszunk. Lehet hogy egy U alakú kanapé az álmunk, a hely szempontjából jobban járunk egy egyszerű 3 személyes kanapéval és puffokkal 

c38034d7891f6f5216490e16d2ca31c2.jpg

3. Funkció 

Gondoljuk végig a következőket:

  • filmezni és fetrengeni szeretünk ? Akkor gondolkozhatunk U alakú kanapén persze csak ha a tér ezt megengedi , de ezt tudjuk ha elolvastuk az előző pontot
  • társasozni és beszélgetni szeretünk? Jó lehet számunkra hagyományos három személyes kanapé és pluszban fotel, puff, babzsák amik egymással szemben elhelyezhetők a dohányzóasztal körül persze csak ha a tér ezt megengedi.... 
  • egyszerre hány vendég szokott jönni hozzánk? Berendezhetjük a nappalinkat úgy, hogy mindenki kényelmesen üljön és legyen annyi lerakó felület is, hogy a 12 darabos Luminarc Imperator pohárkészletünk mindegyik darabja elférjen ha soha senki nem jön hozzánk. 
  • szükséges-e az ágy funkció? Szoktunk e szállóvendéget fogadni vagy egy garzonunk van ahol mi magunk szállunk meg minden este. Ha csak néha alszik rajta valaki különösebb ügyet nem kell belőle keríteni, ha a mi ágyunk a kanapénk, mindenképp mindennapi alvásra valót válasszunk. Ennek speciális összecsukható szerkezete van és egy nagyon kényelmes alvófelülete.

c238d30b335a02c622df6f83460d7776.jpg

4. Időtállóság

A szőnyegválasztó posztomban (https://favalli.blog.hu/2022/03/29/hogyan_valassz_szonyeget) már részleteztem miket kell átgondolni, szóról szóra igaz a kanapé vásárlásnál is, ezért magamat idézem:

  • Milyen gyakran fogadunk olyan vendéget aki kisgyerekkel vagy kisállattal érkezik? ( vagy kisgyerekkel és egy csomag babapiskótával, vagy gyümölcslével teli cumisüveggel? )
  • Szabad-e bent enni a szobában? ( BÁRMIT! Csokit, ropit, csirkepörköltet nokedlivel)
  • ŐSZINTÉN nézzünk magunkba: vagyunk annyira pedánsak , hogy bevállaljunk egy nagyon világos, nagyon kényes (szőnyeget) kanapét? 

Anyagot illető plusz szempontok:

  • ha műbőr kanapét választunk számoljunk azzal, hogy egy idő után "vedleni" fog, konkrétan elkezdi a kanapé lebontani saját magát , mint pl egy műbőr dzseki ( ismerős amikor a keveset hordott, szekrényben tartott néhány éves műbőr kabátka szétfoszlik? )
  • ha bőr kanapét választunk, nyilván sokkal drágább lesz mint bármi más, de cserébe tartós és könnyen tisztántartható bútorunk lesz aminek nem árt a ráborult málnaszörp 
  • egy IKEA kanapé szuper választás, mert azonnal rakhatom az autóba és vihetem is haza, ha cserélhető huzatút választottunk akkor meg van oldva a tisztítás, csak egy mosógép és türelem kell hozzá DE !! Egy olyan kanapéval sosem veheti fel a versenyt amit bútorszalonban választunk, 10-12 hetet várunk rá és az általunk kiválasztott huzattal kapjuk meg. 
  • ha lehetőségünk van a huzat kiválasztására a bútorszalonban érdemes vízlepergető és UV álló kárpitot választanunk. Ilyenek ma már elérhetőek gyönyörű színekben és nagyon finom puha tapintással is.

 

f1e6ee7563a085e356e319d61ab27429.jpg

5. Variálhatóság

Ha mindenképp sarokkanapét szeretnénk, lehetőleg olyat válasszunk amit jobbos/ balos irányba is szerelhetünk. A legkönnyebben variálható berendezés még mindig a kanapé + 2 vagy több fotel felállás.

A csúf igazság:egy 3 személyes kanapén általában 2 fő ül, a két személyes kanapén pedig 1, ezért 1 db kétszemélyes kanapé helyett ha lehet válasszunk 2 db különálló fotelt.

Persze ha soha nem akarunk elköltözni és soha nem akarjuk átrendezni kicsit sem a lakásunkat akkor válasszunk bármit ami pont elfér, egyféleképp a szobában és gyönyörködjünk benne 25 évig.

 

937b049e32e50a577168fc4a0af4be8e.jpg

Ha változtatnál a nappalid megjelenésén , vagy az első önálló kanapé vásárlásod előtt állsz, fordulj hozzám bizalommal.

Varga Judit mérnök lakberendező

+3620-561-0590

favallikft@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://favalli.blog.hu/api/trackback/id/tr917794395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása