Varga Judit lakberendező

Favalli Otthonszépítő Stúdió

Favalli Otthonszépítő Stúdió

Miért pont szürke?

A színválasztás lélektana

2022. június 17. - favalli

A hét elején voltam felmérni egy bájos lakást, ami jelenleg a Napsütötte Toszkána ..... Miskolcon . Az rögtön kiderült, hogy a legfontosabb tétel aminek változnia kell, a fal. Konkrétan a sárga szín az aminek mennie kell. Sokat beszélgettünk mire kialakult a megvalósítandó világos szürke és antracit alapokon nyugvó letisztult enteriőr. 

hera-mediterran-intro3.jpg

 

Elhangzott a " nem tudom miért , de már nem bírom elviselni ezeket a színeket". Ezzel egyre többen vannak így, a dolog lélektana sokkal egyszerűbb és egyértelműbb mint hinnénk. Tipikusan a "fától az erdőt" esete.

Még ugyanazon az estén vacsorára voltam hivatalos, ahol a házigazdával -nyilván- a lakásfelújítások is szóba kerültek. Neki a kitűnő ízlésén túl szuper megvalósító ereje is van , ő színezte át a házat kívülről, de az eredetileg mediterrán színvilágra hangolt belső térből villámgyorsan lettek száműzve a terrakotta burkolatok, a bambusz rolók, a kosarak és még a fali képek is átfestésre kerültek. A megújult otthon immár szürke- fehér kombóban játszik.

4bbf1f43189a91cf8caaf80d2e5cf788.jpg

MIÉRT?

A legegyszerűbb válasz erre az, hogy azért, mert most ez a divat.

Oké, de mi áll emögött a letisztult, monokróm hullám mögött ami pár éve beterített mindenkit? Az ügyfeleimből ítélve idén elsirathatjuk az utolsó megmaradt napsütötte hangulatot árasztó falakat is. ( 2011-ben a panel lakásom szobái Sirokkó és Jaffa színekben pompáztak, a HÉRA mediterrán előrekevert színek katalógusból).

Felpörgött a világ. A telefonjainkból folyamatosan ömlenek ránk a színek a mindenféle insta fotókról, tiktok videókból stb így amikor hazaérünk szükségünk van egy kis "zajmentességre" ahhoz, hogy ki tudjunk kapcsolni.

Polaritás váltás zajlott le az évek alatt. A fekete-fehér képcsöves TV-k idejében jól esett a szemnek sok színt érzékelni a környezetben, egész falat beborító vízeséses fotótapéta , hengerelt mintás fal és még a mintás falon is egy mintás falvédő, mintás díszpárnák a mintás ágytakarón stb. 

Ahogy egyre több információ, egyre gyorsabban ömlik ránk úgy érezzük egyre szűkösebbnek a túl színes zárt tereket. Eleve, ha bekapcsoljuk otthon a TV-t minimum kétszer akkora átmérőjű mint mondjuk 10-15 évvel ezelőtt volt , ezzel fényes , színes, vibráló hatalmas felületként uralva a szobát. Ahhoz, hogy ezt el bírjuk viselni automatikusan menekülünk a visszafogottabb , láthatatlan színekhez, a fehérhez és a szürkéhez.

1a9ce398bfc608fa276336997467c6c2.jpg

Engedjük meg magunknak azt a "luxust" , hogy -a praktikumot is felülírva akár- világos, semleges színeket festünk a nagy falfelületekre  ezzel adva egy kis "csendet" a szemünknek.

 

Ha neked is segíthetek lehalkítani az otthonodat, keress bizalommal:

Varga Judit mérnök-lakberendező

favallikft@gmail.com

+3620-561-0590

A bejegyzés trackback címe:

https://favalli.blog.hu/api/trackback/id/tr2117860743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása