Varga Judit lakberendező

Favalli Otthonszépítő Stúdió

Favalli Otthonszépítő Stúdió

Ébresszük fel a kertünket

3+1 lépés a szezonnyitáshoz

2023. március 21. - favalli

Tagadhatatlanul itt van a tavasz eljött az ideje, hogy felébresszük Csipkerózsikát. Időben vagyunk, hogy szépen lassan elvégezzük ezeket a feladatokat és ne egyszerre szakadjon ránk minden munka. 

"A kertek nem úgy készülnek, hogy azt énekelgetjük az árnyékban üldögélve, hogy “Ó, milyen csodálatos!”.... " (Rudyard Kipling)

pexels-lubna-abdullah-14091172.jpg

1. lépés  : TAKARÍTÁS

Hát igen, a tavaszi nagytakarítást nem csak házon belül,hanem kívül sem ússzuk meg. Gerebélyézzük össze a faleveleket, szedjük össze a letört apró ágakat, botocskákat. Seperjük le a teraszt és a térkövet, ha van akkor magasnyomású mosóval is átmehetünk ezeken a felületeken, hogy felfrissítsük őket.

2. lépés: METSZÉS, GYEPSZELLŐZTETÉS

Miután szép rendet raktunk, átlátjuk, hogy milyen állapotban vannak a fűfelületeink. Az első nyírás után alaposan gerblyézzük át , ha szükséges utánvetés azt megtehetjük, hogy nyárra igazán szép, egybefüggő felületet kapjunk.

A fagyok elmúltával ideje kitakarni a rózsáinkat és visszamentszeni őket a többi évelővel együtt.

Ha nem vagyunk benne biztosak, megfelelő-e már a hőmérséklet , a Forsythia a segítségünkre siet. Ha virágzik az aranycserje , nem ronthatjuk el. ( amitől minden kertész sírva fakad,de azért leírom, mert így talán mindenki tudja miről van szó : ha virágzik az aranyeső , kitakarhatjuk a rózsákat)

Ahhoz, hogy igazán szépen elkőkészísünk mindent, nem ússzuk meg a gyomlálást sem. Essünk túl rajta most és szórjuk ki a talajtakaró mulcsot, hogy nyáron már kevesebb erőfeszítésbe kerüljön a fenntartás.

pexels-matthias-cooper-580900.jpg

3. lépés: ÁTÜLTETÉS

A balkonnövényeinket, dézsás növényeinket most kell átültetni, hogy gyorsan erőre kapjanak. Ha úgy ítáljük meg, hogy még nem szükséges az átültetés, 1-2 cm vastagon akkor is helyezzünk friss földet minden edénybe.

 

+1 lépés: TÁPANYAG UTÁNPÓTLÁS

Ne spóroljunk a komposzttal, terítsük bőségesen a fák és a cserjék alá, meghálálják. Ugyanígy gondoskodjunk a balkonnövényeinkről is.

 

pexels-gary-barnes-6231990.jpg

"Ha még soha nem tapasztaltad meg annak az örömét, hogy az elképzeltnél többet teljesíts, ültess kertet."

(Robert Brault)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://favalli.blog.hu/api/trackback/id/tr7218076816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása