Varga Judit lakberendező

Favalli Otthonszépítő Stúdió

Favalli Otthonszépítő Stúdió

Mielőtt levendulát ültetsz...

Olvasd el ezt a bejegyzést.

2022. június 02. - favalli

Az elmúlt 10 évben reneszánszát éli a levendula. Már szinte nincs olyan régió az országban ahol ne lehetne júniustól belefutni legalább három különböző helyszínen levendulaszüretbe. Azoknak akik szeretik frissen tartani a közösségi média felületeiket egyenesen kötelező pózolni levendula szedés közben, levendula mezőn a fotósnak háttal állva csodálni a tájat, távolba révedni a kezünkben egy nagy csokor levendulát tartva stb.

d2f2fce1-1491-45b9-a8c5-b350910a0248.JPG

 

Miért szeretjük ennyire ezt a lila virágú örökzöld félcserjét?

Kapásból rávágja mindenki: nyugtat. A levendula talán legismertebb hatása , hogy stresszoldó , segít ellazulni. A mai rohanó világunkban elég néhány csepp levendulaolaj a fürdő vizünkbe és máris úgy érezzük magunkat, mintha egy héten át napi 8 órát aludtunk volna. Hát persze....

Valóban stresszoldó, finom illatú , csodaszépen mutat a kertben, készíthetünk belőle szörpöt , belesüthetjük a sütikbe a belőle készült illóolajakat parfümként is használhatjuk. Tehát valójában a levendula  dísz - fűszer és gyógynövény is egyben.

284409397_2845049919131527_8671747937369655768_n.jpg

Hogyan neveljek otthon levendulát?

- ha szerencsések vagyunk és van kertünk akkor tavasztól-őszig ültethetjük a levendulát, lehetőleg napos helyre. Ez a növény ugyanis sokkal jobban tűri a szárazságot és a folyamatos tűző napot mint a nyirkos , árnyékos közeget.

A tövek közti ültető távolság ideális esetben 30-50 cm között van, gyorsan bokrosodik. A meszes talajt kedveli ezért a tövek közé ha tehetjük szórjunk kavicsot.

img_6015.jpg

- levendulát nevelhetünk cserépben vagy balkonládában is, ilyenkor arra kell figyelnünk, hogy cserépben gyorsabban kiszárad a talaj ezért főleg az első időszakban , amikor szeretnénk hogy a gyökérzet megerősödjön sűrűbben kell öntözni

img_6024.jpg

Hogyan gondozzuk?

Nem igényel különösebb gondozást, trágyázást. Arra figyeljünk, hogy ne száradjon ki és 2-3 évente tavasszal erőteljesen metsszük vissza. Ne sajnáljuk amiért picike lesz , hamar megerősödik és megfiatalodva újrabokrosodik. A metszés elmulasztásával azonban a szárak megerősödnek, felkopaszodnak végül a növény teljesen elcsúnyul.

 

img_6037.jpg

A beültetésről a képek az arnóti Bénó kertészetben készültek , köszönöm a szakmai segítséget

www.benokert.hu 

A levendulaszüreten a képem 2021-ben készült, Tokajban a Liszkai Levendula és Vendégház eseményén 

https://www.facebook.com/Liszkai-Levendula-és-Vendégház-100340715045695/

A levendulamező képét a Kőröshegyi Levendulás oldaláról mentettem 

https://www.facebook.com/koroshegyilevendulas

A számomra legfinomabb levendula szörp 

http://www.bellaszorp.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://favalli.blog.hu/api/trackback/id/tr1817847127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása